Web dili ile “Permanent redirect” olarak bilinen 301 yönlendirmesi, kalıcı yönlendirme olarak bilinmektedir. Diğer bir deyişle eğer web sitenizin içeriğini değiştirecekseniz, sitenizi yeni bir marka adına taşıyacaksanız ya da başka bir alan adı kullanacaksanız bu yönlendirmeyi yapmak zorundasınız demektir.
301 Yönlendirmesi Nedir ve Nasıl Yapılır?
301 yönlendirmesi yapılırken, Google Site Yönetici Araçları kullanılarak alan adı otoritesi ile sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını koruyabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken konu, yönlendirme esnasında site haritası ile URL adresi gibi sitenize ait temel yapı taşlarında bir değişiklik yapmamanız gereklidir. Aksi hallerde Google’ın direkt tavsiyelerini takip edebilirsiniz. Yani eğer alan adınızı değiştirecekseniz ilk önce alan adını değiştirmeli, sonra yeni kurduğunuz siteyi ve alan adı değişikliği konusunda bildirimde bulunmalısınız.
301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?
– Alan adı ya da sayfa değişikliklerinde, kullanıcıları otomatik olarak yeni adrese yönlendirmeyi sağlar. Arama motorları bu yönlendirme sonrasında, yeni alan adınızı algılar ve arşivlerini bu işleme göre düzenler. Tüm siteyi yönlendirebileceğiniz gibi, sitenize ait herhangi bir sayfayı da yönlendirebilirsiniz. Örneğin, artık geçersiz olan bir sayfanızı yeni bir sayfa olarak güncellemek isterseniz, yine 301 yönlendirmesi tercih etmelisiniz. Böylece o sayfanıza ulaşmak isteyen kullanıcılar, kırık linkler, 404 hatası ya da geçersiz bağlantılar ile karşılaşamadan güncel sayfanıza direkt erişmiş olacaktır.
– HTTP ile HTTPS değişimi yaparken yine 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Böyle bir kalıcı değişiklik için sayfalarınızı yeni HTTPS protokülüne taşımanız gerektiğinden yönlendirme işlemi karışıklıkların önüne geçecektir.
– Web sitenizin farklı bir siteye taşınması için yine 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz. Nadir görülen bir durum olsa da, bazen aynı alan adını kullanan birden fazla sayıda internet adresine sahip olabilirsiniz. Böyle durumlar için “redirect url” işlemi yaparak, alan adınızı yönlendirebilirsiniz. Sonuç olarak web sayfanız, birden fazla url’den ulaşılabilecek duruma gelecektir. Bazen de aynı alandaki bir başka site ile ortaklık kurmanız gerekebilir. Bunun için arama sıralarında daha üstte yer alan siteye kalıcı olarak 301 yönlendirmesi yapılabilir.
301 Yönlendirmesi ile 302 Yönlendirme Arasındaki Farklar
Yönlendirme artık kalıcı olacaksa, 301 yönlendirmesi kullanılır. Ancak geçici bir süre yönlendirme yapılacaksa “302 redirect” yani 302 yönlendirmesi yapılmalıdır.
301 yönlendirmesi yapılırken, site tamamen taşınır. Böylece siteye ait SEO değerleri korunur. Ancak 302 yönlendirme yapılırken site geçici bir süre kapalı olur. Bu geçici sürelerde 302 yönlendirmesi web sitesinin yenilenme süreci, teknik bakım ya da süresi biten bir kampanyanın işlemlerinde kullanılabilmektedir. Böylece siteyi ziyaret eden kullanıcılar, error sayfası ya da 404 hatası ile karşılaşmazlar. Çünkü arama motoru botları 302 yönlendirmesi yapılan süre içerisinde siteyi taramayacaklardır. Bu da sayfa değerinin düşmemesini sağlar.
Sitenin dinamikleri iyi takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda 301 ya da 302 yönlendirmeleri yapılmalıdır. Özellikle ulaşılamayan sayfalar için derhal müdahalede bulunulması gerekir. Aksi hallerde arama motoru botları tarama yapamayacağından sitenizin değerini düşürecek, hatta indeksten bile çıkarabilecektir.
301 Yönlendirmeleri Nasıl Yapılır?
- Alan adınızdan gelen trafik ile backlink kaynakları korumak adına tüm URL adreslerinizi tek tek yeni alan adına yönlendirmeniz gereklidir. Bunu da en verimli şekilde .htaccess dosyası ile yapabilirsiniz. FTP üzerinden .htaccess dosyasına ulaşın ve metin editörü yardımı ile dosyanızı açın. İlgili yönlendirme kodlarından birini dosyaya ekleyip, kaydedin. Bu yönlendirme kodları şu şekildedir:
– Bir adresi diğer adrese yönlendirme:
1 |
Redirect 301/eskidosyaadı.html/yenidosyadı.html |
– Web sitenizdeki tek bir sayfayı diğer adrese yönlendirme:
1 |
Redirect 301/eskidosyaadı.html https://yeniadres.com/yenidosyaadı.html |
– Eski alan adını, yeni bir alan adı ile değiştirme (taşıma):
1 2 3 4 5 |
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.eskidomain\.com RewriteRule ^(.*)$ https://www.yenidomain.com/$1 [R=301,L] |
– 301 yönlendirmesi ile www yönlendirmesi yapma:
1 2 3 4 5 |
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^orneksiteadı.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.orneksiteadı.com/$1 [L,R=301,NC] |
– 301 yönlendirmesi ile www kullanmadan sürüm yönlendirmesi yapma:
1 2 3 4 5 |
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.orneksiteadı.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://orneksiteadı.com/$1 [L,R=301,NC] |
- Eğer WordPress kullanıyorsanız, bazı eklentiler sayesinde dilediğiniz bir sayfayı başka bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Özellikle alt sayfaları yönlendirmek için kullanılan Redirection WordPress eklentisi (https://tr.wordpress.org/plugins/redirection/) oldukça popülerdir. Eklentiyi kurduktan sonra, tarayıcının özellikleri, referrer, HTTP reader, cookies, giriş durumu ve özel filtreler yardımıyla yönlendirme işlemleriniz çok daha kolay olacaktır. eklentiyi kurduktan sonra WordPress sitenizin “Araçlar” alanından Redirection’a ulaşabilirsiniz.
- ASP.net üzerinden 301 yönlendirmesi yapmak isterseniz şu kodları kullanmanız gereklidir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 |
Response.Status = "301 Moved Permanently"; Response.StatusCode = 301; Response.StatusDescription = "Moved Permanently"; Response.AddHeader("Location", "DOMAIN YAZINIZ"); Response.End(); |
- Şayet PHP ile 301 yönlendirmesi yapmak isterseniz, temel düzeyde de olsa PHP bilginiz olması gereklidir. Kod betiği alanında kullanılacak kodlar şunlardır:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 |
<?php // Permanent 301 redirection header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently"); header("Location: https://yeniurladresi.com/"); exit(); ?> |
301 Yönlendirmelerini Google’a Bildirim
Yeni alan adınızı aktif olarak kullanmaya başladıktan sonra, Google Site Yöneticisi içerisindeki “Adres Değişikliği” menüsünden yeni alan adınızın onaylandığını görmeniz gerekir. Bu aşamada yeni site haritanızın da Google’a gönderilmesi daha iyi olacaktır. Araç içerisindeki tarama bölümünden Site Haritası kısmından gerekli testi yapabilir ve profilinize ekleyebilirsiniz.
Belleğe alma ve yeni alan adına geçiş sürecini hızlandırma isterseniz , önem verdiğiniz sayfalarınızı Tarama başlığı altında yer alan “Google Gibi Getir” sekmesi ile göndermeniz gereklidir.
Son olarak yapmanız gereken süreci takip etmek olmalıdır. 301 yönlendirmesi işlemlerinin doğru çalıştığından emin olmanız gerekir. Google Analytics profilinizi güncelleyerek, Google’ın adres izlemesine de yardımcı olabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!