Web sitenize ait doğru alan adı seçimi satış ortaklığı konusunda hayati öneme sahiptir. Eğer alan adı seçiminde hata yaparsanız, yanlış bir temek üzerine sitenizi inşa edersiniz. Bu da kazanç elde etmenizi zorlaştırır.
Alan Adı Seçimi Doğru Yapılmalı
Örneğin, Almanca eğitimi konusunda ürün tanıtımı ve satışı yapmak istiyorsunuz diyelim. Ürünlerinizi tanıtmak için bir web sitesi kurmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken alan adı fikirleri konusunda yeterince araştırma yapmak olmalıdır. Eğer araştırma yapmadan rastgele bir domain (alan adı) alırsanız, hata yapmış olursunuz. Çünkü aylar sonra dahi, web sitenizi yeterince içerik ile doldurduğunuz taktirde bile satış yapamazsınız.
Web siteniz için alan adı seçerken dikkat edilmesi gerekenler kısmına önem vererek domain adı seçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü her ne kadar alan adı seçerken araştırma süreci o denli stresli ve zor gibi görünse de kullanacağınız isim markanızın kimliği olacağından dikkatli bir şekilde internette araştırma yapmalı ve aklınıza gelebilecek domain fikirleri konusunda gerçekten hassas olmalısınız. Bu konuda göz önünde almanız gereken bir kaç fikri sizler için kaleme aldık;
1 – .COM ya da .NET Uzantısı Kullanın
Amacınıza uygun bir alan adına karar verdiğiniz ilk kontrol etmeniz gereken .COM ya da .NET uzantılarının kullanıma uygun olup olmadıklarını denetlemenizdir. Eğer kullanmak istediğiniz alan adı ve uzantı daha önceden başka biri tarafından alınmışsa, bu adları kullanamazsınız. Bu nedenle yedek olarak saptadığınız diğer alan adı fikirlerine yönelmelisiniz.
.COM ve .NET uzantılarının SEO açısından oldukça yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle örneğin, .COM alanı kullanılıyor ise, alan adı seçimi konusunda .NET uzantısını tercih ederek, web sitenizi inşa etmeye başlayabilirsiniz. Ancak yine de ilk olarak .COM uzantısını kontrol etmeniz tavsiye edilir. Çünkü mobil telefonlarda dahi klavye kısaltması olarak .COM uzantısı mevcuttur. Tüm bunların dışında “.INFO, .GEN.TR, WEB.TR ve .PRO” gibi uzantılardan uzak durmanız şiddetle tavsiye edilir.
2- Domain Adını Kısa Tutun
Alan adı seçimi yaparken en önemli unsur kısa alan adlarının akılda daha fazla kaldığıdır. Bu nedenle anahtar kelimenize uygun domain adı seçerken maksimum 3 kelime kullanmalısınız. Ancak ideali en fazla 2 kelimedir. Örneğin, “almancaegitimi.com” gibi. Ancak her daim 2 kelimeden oluşan, kullanışlı bir alan adı bulmak zor olduğundan alternatif olarak 3 kelime seçebilirsiniz.
3 – Anahtar Kelime Analizini Mutlaka Yapın
Alan adı seçimi konusunda belki de en önemli madde anahtar kelime analizi yapmaktır. Bunun için arama motorlarında en çok aranan kelime öbeğini bulmanız gerekir. Eğer bir şirket ya da marka ismi seçecekseniz, marka adı yanına mutlaka o sektörde en çok aranan isimleri eklemeniz sitenizi kısa sürede başarıya ulaştırır.
Daha önce dediğimi örnek gibi, Almanca eğitimi konusunda ürün satan bir web sitesi kuracaksınız, “almancavideoluegitim.com” gibi bir alan adı seçmeniz kullanıcılara sağladığı çağrışım bakımından çok daha kullanışlı bir domain olacaktır.
Anahtar kelime analizi yaparken arama hacimleri konusunda bilgi almanız gereklidir. Bunun için Keyword Finder ya da Google Keyword Planner gibi analiz araçlarını kullanabileceğiniz gibi, ücretli SEO araçları sayesinde çok daha detaylı arama da yapabilirsiniz. Örneğin, Almanca konuşma teknikleri konusunda bir ürün seti satış yapacaksınız, “almancaceviriteknikleri.com” olarak bir alan adı kullanmamalısınız. Çünkü konunuzu sadece çeviri alanıyla sınırlamış olursunuz. Buna karşın alan adı seçimi yaparken daha genel bir ifade olan “almancaegitim.com” şeklinde bir alan adı konunuz ile daha ilgili olacaktır. Çünkü asıl amacınız Almanca öğreten bir videolu eğitim seti satışı yapmaktır. Hatta “almancavideoluegitim.com” gibi bir alan adı seçimi 3 kelimeden oluşsa da, asıl konuyu daha fazla yansıttığından çok daha iyi bir tercih olacaktır.
Alan adı seçimi yaparken kullanacağınız anahtar kelime aynı zamanda SEO konusunda da oldukça önemlidir. Arama motorları ilk olarak domain adınıza bakarak, sitenizin hangi alan ile ilgili olduğunu kavrar. Bunun üzerine bir de web sitenizi kaliteli içerikler ile doldurursanız, Google sıralamalarında yükselmeniz çok daha hızlı olacaktır. Özetle, hangi konu ile ilgili bir web sitesine sahip olmak istiyorsanız, o konu ile ilgili ancak insanlar tarafından da kolayca hatırlanacak domain fikirleri üzerinde durmanız tavsiye edilir.
4 – Kelimeler Arasında Tire (-) İşaretini Kullanmayın
Alan adı seçimine karar verdiğinizde kelimeler arasında tire (-) işaretini kullanmak çirkin bir görüntü oluşturmakla kalmaz, kullanıcıların aklında da zor kalan bir konu olduğundan tercih edilmez. Normalin dışında olan bu durum arama motorları için de istenilen bir form değildir.
Aynı şekilde kelimelerin arasında rakam kullanılması da hatırlama bakımından zor olacağından kullanılmamalıdır.
5 – Telif Haklarına Dikkat Edin
Alan adı seçimi yaparken kullandığınız kelimelerin başka bir firma, şirket ya da markaya ait olmamasına özen gösterin. Örneğin, giyim konusunda bir alan adı alırken, bilinen bir marka adını domain isminizde kullanmak başınıza yasal sorunlar çıkaracaktır.
6 – Yabancı Kelimeler Tercih Etmeyin
Ülkemizde yabancı kelime kullanılan marka ve şirketler oldukça yaygın olsa da eğer çok tanınan bir markanız yoksa, yabancı kelime kullanmanız zarar getirebilir. Üstelik yerel halkın çoğu bu kelimelerin nasıl yazıldığını hatırlamayabilir. Mevcut trafiğinizi kaybetmemek ve potansiyelden her daim yararlanmak için alan adı seçiminde yabancı kelime kullanmamalısınız.
7 – Yedek Alan Adı Seçeneklerinizi Hazırlayın
Tüm kurallara dikkat etseniz dahi, öngörülemeyen sorunlar nedeniyle alan adınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Böyle durumlarda derhal sisteme alabileceğiniz yedek alan adı seçimleri olmasında fayda vardır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!