Web siteleri açısından en önem verilmesi gereken konuların başında arama motorlarına kayıt ve bu arama motorlarında sıralama olarak nerede bulunulduğudur. Bu, web sitesi görünürlüğü açısından web sitesini organize edenlerce en başta ele alınması ve ona göre bir anahtar kelime stratejisi geliştirilmesi gereken bir husustur.
Arama motoru üzerinde yapılan aramalarda sitede yer alan içeriklerin taranarak gösterilebilmesi için arama motorunun öncelikli olarak sitenin varlığından haberdar olması gerekmektedir. Bunun için yapılabilecek öncül işlemlerden biri siteyi arama motorlarına manuel olarak eklemektir. Bu işlem zorunlu görülmemekle birlikte arama motorlarının siteyi tanımasını ve dizinlere eklemesini daha hızlandırıcı bir metot, güvenli bir yöntemdir.
Arama Motorlarına Site Ekleme
Hangi arama motorlarına öncelik verilmekte ise o arama motorlarının gerekli aşamaları yerine getirilerek web sayfasının arama motoru kayıt işlemi gerçekleştirilir. Yapılan bu yöntem, uygulama açısından karmaşık ve zaman kaybettirici olarak düşünülebilir ancak aslına bakılacak olursa son derece kolay bir işlemdir ve çok vakit alıcı değildir. Günümüzde arama motorları kıyaslamasında öncelikli olarak Google gelmekte olup ardından Yahoo ve Bing, Yandex sıralamasına özel ihtimam gösterilmelidir.
Web sitesinin Google, Yahoo ve Bing, Yandex gibi ara motorları tarafından daha hızlı indekslenmesini sağlamak maksadıyla her tarayıcıya tek tek kayıt işlemi gerçekleştirmek gerekmektedir. Kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra, ilgili arama motoru tarafından web sitesine ait tüm dosyalar taranmaktadır. Tarama işleminin süresi açısından herhangi bir zaman belirtmek olanaksızdır. Bu süre tamamıyla arama motoru tarafından belirlenmektedir. Bu şekilde arama motorlarına site ekleme işlemi başarıyla gerçekleştirilmiş olur. Son aşama olarak, robotların en doğru şekilde siteyi tarayabilmesi amacıyla sitemap.xml ve robots.txt dosyasını SEO standartlarına göre düzenlemek tavsiye edilmektedir.
Google Arama Motoruna Site Ekleme
Dünya genelindeki arama işlem hacminin çoğunluğuna sahip olan Google, diğer arama motorlarıyla arasındaki farkı fazlasıyla açarak en çok kullanılan arama motoru haline gelmiştir. Bu sebeple Google’a kayıt yaptırmak bir web sitesi açısından son derece önemlidir. Bununla birlikte şayet özel olarak Google’da bulunmamak üzerine bir komut verilmediyse Google, web sayfasını kendiliğinden bulmakta ve arama sonuçlarında çıkmasını sağlamaktadır. Ancak bunu manuel olarak gerçekleştirmek Google’ın sunmuş olduğu analiz ve istatistiki verilerden yararlanabilmeyi ve web sayfasıyla ilgili daha iyi bir takip süreci geliştirebilmeyi sağlar. Bu durumdan ötürü Google Site Ekleme işlemi kesinlikle önerilmekte ve bu işlem manuel olarak gerçekleştirilirse daha hızlı sonuç vereceği düşünülmektedir.
Google arama motoruna kayıt işlemini gerçekleştirmek için öncelikle “Google Search Console” adresinin tıklanması gerekmektedir. Bu adres aynı zamanda Web Master Tools olarak da bilinir. Adrese girildiğinde çıkan ekranda web site URL’si istenmektedir. Buraya web sayfasının tam adını yazmak gerekmektedir. Bu aşamada web sayfasının http:// mi https:// şeklinde mi olduğu önem kazanmaktadır. Bunun doğru bir biçimde belirtilmesi gerekmektedir. Web sayfasının ismi doğru bir şekilde yazıldıktan sonra menüden “Mülk Ekle” butonunun seçilmesi gerekmektedir. Sonrasında Google, çeşitli doğrulama yöntemleri ister. Bu yöntemlerden en yaygını ve basit olanı, Google’ın vermiş olduğu meta etiketini web sayfasındaki </head> etiketinin üzerine eklemektir. Bu işlemle birlikte doğrulama işlemi tamamlanmaktadır ve Google Site Ekleme prosedürü başarıyla gerçekleştirilmiş olur.
Yahoo ve Bing Site Ekleme
Yahoo ve Bing Site Ekleme işlemleri Google’dakine benzer şekillerde yürütülmektedir. Daha önceden Yahoo ve Bing için ayrı ayrı kayıt yaptırılması gerekiyordu ancak şimdilerde her iki arama motoru için de işlemler tek bir yerden yapılabilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için Bing web yönetici sayfasına giriş yapılması gerekmektedir. Bu aşamada Google, Microsoft veya Facebook hesabı üzerinden profil yönetilebilir ve kontrol edilebilir. Giriş yapıldıktan sonra çıkan sayfalarda site adı ve site haritası istenmektedir. Bu bilgiler doğru bir şekilde girildikten sonra “Ekle” butonuna tıklamak gerekmektedir.
Giriş yapıldıktan sonra “add site” kısmından site eklenebilmektedir. Siteyi eklerken sitenin “Sitemap” haritası da eklenebilmektedir. Sonrasında sistem tarafından doğrulama istenmektedir. Bu doğrulama türleri; XML dosyası, meta tag ve DNS kaydı şeklindedir. Bundan farklı olarak da web sitesine bir kod veya bir sayfa ekleme yöntemi de seçilebilmektedir. Bu işlemde de karşıdan yüklenilebilecek BingSiteAuth.xml ögesini hosting ana dizinine eklemek yeterli olacaktır. Yükleme işlemi ftp aracılığıyla da yapılabilmektedir. Bu seçeneklerden uygun olan biri seçilip site doğrulanmalıdır. Tüm bu süreçler tamamlandığında Yahoo ve Bing Site Ekleme işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Yandex Site Ekleme
Yandex Site Ekleme işlemi Google’daki işleme göre biraz daha zor gerçekleşmektedir. Bunun için bir Yandex hesabına sahip olmak gerekir. Hesapla giriş yapılıp kayıt işlemi gerçekleştirildikten sonra site Yandex arama motoruna eklenebilir. Site “Add URL” kısmından eklenildiğinde sistem bir doğrulama isteyecektir. Bu doğrulamalar; meta tag, html dosyası ve DNS kaydı biçiminde yapılan doğrulamalardır. Uygun olan yöntem seçilip site doğrulanmalıdır. Bu aşamanın da tamamlanmasıyla birlikte Yandex Site Ekleme işlemi başarıyla gerçekleştirilmiş olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!