WordPress kullanıcıları için en etkili SEO eklentisi olarak Yoast SEO gösterilebilir. Ücretsiz bir araç olan Yoast SEO, özellikleri itibariyle Google yönergelerine göre hazırlandığı için eklenti düzenlemesi karmaşık olan birçok işi kolayca yapmanızı sağlar. Diğer bir değişle WordPress SEO ayarları konusunda uzman olan araç ile bir içeriğin SEO uyumlu hale gelebilmesi için gerekli olan her şey görülebilir. Eğer Yoast SEO ayarları etkin şekilde yapılırsa, sıralamalarda harika sonuçlar elde etmemek için hiçbir neden yoktur.
Yoast SEO’nun Özellikleri Nelerdir?
Yoast SEO, WordPress SEO eklentisi olarak geliştirilmiştir. İçerisinde pek çok yerleşik araç ve özelliklere sahip olması sayesinde en kapsamlı olan eklentilerden biridir. Bu özelliklere kısaca bakacak olursak;
- Odak anahtar kelime belirleme ve canlı şekilde test edebilme,
- İçeriklerde SEO başlığı ve meta açıklamasını yazı içerisinde değiştirebilme,
- Arama motorlarındaki sonucu görme açısından snippet önizleme yapabilme,
- Temaya özel schema.org uyumlu breadcrumb özelliği ekleyebilme ve içeriğe özel breadcrumb başlığı atayabilme,
- İçerikleri, arşivleri, sayfaları ve benzeri gönderileri kolay şekilde noindex ve nofollow konumuna alabilme,
- XML sitemap özelliği sunabilme,
- XML sitemap’leri hızlı ve kolay şekilde konfigüre edebilme,
- txt ve .htaccess dosyalarını doğrudan güncelleyebilme,
- İçe aktarma aracı sayesinde All in One SEO türü araçlardan otomatik ayarlamaları aktarabilme,
- Google Web Yöneticisi Araçları, Bing Web Yöneticisi Araçları ve Yahoo Site Araçları’nı kolayca doğrulayabilme.
Yoast SEO eklentisi bugüne kadar 100 milyona yakın yüklenme sayısına sahiptir. Halen milyonlarca kişi tarafından aktif şekilde kullanılır. Ücretsiz olmasının yanı sıra ücretli versiyonu da vardır. Ücretli Yoast SEO eklentisi ile çok daha gelişmiş link yönlendirmeleri, eklentinin tüm özelliğini kullanabilme ve Yoast SEO ekibi tarafından web sitenizin SEO konusundaki başarını destekleyecek birinci sınıf destek gibi özellikler vardır.
Yoast SEO Nasıl Kurulur?
WordPress kullanan web sitesi yöneticileri Yoast’dSEO ayarı nasıl yapılır diye merak etmektedirler. Ancak ayarlamalar yapılmadan önce ilk yapılması gereken iş eklentiyi kurmak ve etkin hale getirmektir. Eklentiyi kurabilmek için şu adımlar izlenir:
– İlk önce yönetici paneline giriş yapılır. Eklentiler alanından “Yeni Eklenti Ekle” sekmesine tıklanır.
– Açılan eklenti sayfasının sağ üst kısmında bulunan arama çubuğuna “Yoast SEO” yazılır. İlk sırada çıkan eklenti olarak ” 1+ milyon etkin kurulum” yazan yerin sağındaki “Hemen yükle” butonuna tıklanır ve yüklenene kadar beklenir.
– Eklenti yüklendikten sonra tek yapılması gereken iş eklentiyi etkinleştirmektir. Bunun için “Etkinleştir” butonuna tıklanır.
Gelişmiş Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
Eklenti kurulup da etkinleştirildikten sonra ilk yapılması gereken admin panelinin sol menüsündeki Yoast SEO yazısına tıklamak olmalıdır. Açılacak genel sayfada eklentinin uyarıları, bildirimleri, notları gibi önemli bilgiler yer alır.
Genel Özellikler (Features)
Yoast SEO’nun en can alıcı özellikleri Features alanında yer alıyor. Son sürümlerde buradaki tüm ayarlar etkin olarak yüklense de, bazıları deaktif olabilir ve aktifleştirmeniz gerekebilir. Bu özelliklere tek tek bakacak olursak;
1 – SEO Analysis: Önceden keyword analysis olarak bilinen bu özellik, son sürümlerde SEO analysis olarak değişmiştir. SEO analizleri aslında Yoast’ın en muhteşem özelliklerinden biri sayılır. İçerik yayınlanırken, içerik girişi yapılan metin alanının hemen altında çıkar. Bu özellik sayesinde etkili uyarılar almak ve içeriğinizin SEO uyumunu görmek istiyorsanız, mutlaka etkin bırakmanız gereklidir.
2 – Readability analysis: Bu ayar, blog ya da web sitesindeki içerikleri yayınlamadan önce okunabilirlik konusunda analizleri yapar. Eğer metinde sorun yoksa yeşil renge döner, ancak okunabilirlik kötü ise düzeltilmesi gereken başlıkları ileterek okunabilirliği artırmayı hedefler. Ayarlamalar yapılırken mutlaka etkin bırakılmalıdır.
3 – Cornerstone content: Yoast SEO’ya yeni eklenen bu özellik, Türkçe karşılığı ile “köşe taşı” olarak bilinir. Bu özellik ile web sitenizde en değerli saydığınız birkaç içeriğinizi seçebilir, sitenizin temel taşı olarak atayabilirsiniz. Sitenizdeki içerikler SEO stratejisinden önemli bir rol oynadığından rekabetçi arama terimlerini çözmenize yardımcı olacaktır. Bu özellik ile Google’a hangi içeriklerinizin en güçlü olduğunu gösterebilir, rakipleriniz ile daha güçlü şekilde sıralama mücadelesine girebilirsiniz.
4 – Text Link Counter: Yoast’ın 5. sürümü ile gelen bu özellik sayesinde içeriklerinizde kullandığınız site için bağlantı sayısını görebiliyorsunuz. Bu da size site içerisindeki link yerleşimleri ile dağılımlarını kontrollü şekilde yapmanıza olanak sağlıyor.
5 – XML Site Haritaları: Yeni sürüm ile birlikte Features sekmesine taşınan bu özellikle ile içerikler de site haritasında gösterilebiliyor. Hatta yeni sürüm ile birlikte kategoriler de site haritasına eklenebliyor.
6 – Ryte Integration: Yoast SEO içerisindeki bir başka önemli özellikle de Ryte Integration. Bu özellik web sitesinin günlük şekilde indekslenebilir durumda olup olmadığını takip etmek adına kullanılabiliyor. Bu özellik mutlaka kullanılmalı ve daima aktif tutulmalıdır. Çünkü sitenin indekslenebilir olup olmadığı mutlaka bilinmelidir. Bu nedenle “Ryte” ayarını etkin moda almak gereklidir.
7 – Admin Bar Menu: Bu özellik ile Yoast SEO ikonu, ayar linkleri ve bildirimlerinin yukarıda bulunan admin barında yer alıp almamasını seçebilirsiniz. Bazı anlık bildirimler ve hızlı erişim için bu ayar etkin şekilde kullanılmalıdır.
8 – Security: no advanced settings for authors: Daha önceki sürünlerde Dashboard alanında yer alan bu özellik, son sürüm ile birlikte Features alanına taşındı. Bu ayar sayesinde sitenizdeki gelişmiş Yoast SEO ayarlarına kimlerin erişebileceğini belirleyebilirsiniz. Bu ayarın da varsayılan olarak etkin bırakılması gerekiyor.
Web Yöneticisi Ayarları
Bu alandaki özellikler sayesinde sitenizin arama motorlarına kayıt edilmesi işlemini yapabilirsiniz. Örneğin, bu kısımda sitenizi Google’a kaydederken Google Search Console üzerinden size verilen doğrulama kodunu, bu özellik alanında yer alan Google Verification Code alanına yazın. Değişiklikleri kaydet dedikten sonra yeniden Search Console’a dönün ve “sitemi doğrula” seçeneğine tıklayın. Siteniz Google tarafından doğrulanacaktır. Yani Google kaydı yapılmış olur.
Benzer şekilde aynı işlemler Yandex ya da Bing için de bu sekme altından yapılabilir. Eğer daha öncesinden arama motorlarına kayıt yaptıysanız, bu sekmeyi boş geçebilirsiniz.
Search Appearance
Yoast SEO ayarları arasında yer alan Search Appearance (Arama Görünümü) bölümünde her bir başlık incelenmeli ve ihtiyaçlar doğrultusun etkin olmalıdır. Özellikle içerik türleri olarak bilinen content types alanındaki özel kısa kodlar iyice öğrenilmelidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!