Web dünyasındaki ismi ile “Off Page SEO” olarak da bilinen site dışı seo çalışmaları, sizin ya da başka bir web sitesinin kendi iç sayfalarında dışında yapmış oldukları çalışmaların tamamına denilmektedir. Site dışı SEO denildiğinde akla direkt olarak dış linkler gelse de off page SEO çalışmalarında sadece linklerden söz etmek yanlış olur. Öyle ki web sitenize ait herhangi bir URL bırakmadan da, değişik forumlarda ya da platformlarda web sitenizden söz edilmesi, arama motoru yazılımlarına olumlu mesaj gitmesini sağladığından, sadece linkler değil diğer tüm işlemler de önem arz etmektedir.
Site Dışı Seo Yapmadan Önce Dikkat!
Tabii ki SEO çalışmaları ilk olarak web sitesine ait iç sayfalardan başlanmalıdır. Eğer sayfalar bazında yeterli optimizasyon yapılmadan site dışı SEO çalışmalarına geçilirse, olumlu sonuç alınması mümkün olmayacaktır. Tabii ki tek bir tarafa ağırlık vermek olmayacağı gibi en önemlisinin yine site içi SEO çalışmaları olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü doğal, içerik kalitesi yüksek web siteleri ziyaretçilerin çeşitli platformlarla kolay bağlantı kurmalarını sağlayacağından, site dışı SEO çalışmalarının kendiliğinden gerçekleşmesini de sağlayacaktır. Dilerseniz bunun için %70 – %30 kuralı uygulayabilirsiniz. Yani %70 site içi SEO çalışmaları yapılırken; %30 off page SEO çalışmalarına ağırlık verilebilir.
Site Dışı SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Temel konu alınacak olan arama motorlarının kriterleri olduğuna göre, en önemli site dışı SEO çalışmaları arasında backlinler oluşturma, sosyal medya pazarlamacılığı ve sosyal imleme çalışmaları gelmektedir. Bunların hepsi arama motorlarına olumlu sinyal gönderen etkenlerdendir.
Bu etkenler arasında günümüzde en önemlisi backlinklerdir. Kaliteli ve özgün içerikler üreten ve ziyaretçi alan bir web sitesinden backlink alan diğer bir internet sitesi, diğer sitelere oranla her daim daha avantajlı pozisyonda olacaktır. Bu konuda önemli olan bu tip web sitelerinden doğal backlink alabilmektedir ancak bu da ülkemizde maalesef zor bir durumdur. Bu nedenle genelde internet sitesi ya da blog sahipleri ücretli bağlantılar satın alır ve yine para karşılığı diğer web sitelerine backlink sağlar. Aslında bu durum bile başlı başına Google için olumsuz bir durumdur. Eğer böyle bir durum Google tarafından fark edilirse, sitenizi arama sonuçlarından silmeye kadar giden ağır yaptırımlar uygulayabilir. Bunun için tek çözüm ücretli bağlantıları silmek/kaldırmak olacaktır.
Doğal şekilde elde edilebilecek backlink kaynakları da elbette mevcut. Site dışı SEO çalışmaları yaparken dikkat edilmesi gereken link çeşitliliğinin sağlanması olmalıdır. Eğer illa ki ücretli bağlantı satın alacaksanız, olabildiğince doğal görünmeye çalışmalısınız.
Hangi Backlink Kaynakları Kullanılmalı
Backlink alabileceğiniz web siteleri genellikle ziyaretçi trafiğinin çok olduğu sitenizin yaptığı iş ya da hizmet ile alakalı diğer sektörlere ait web siteleri olabilir. Yine edu.tr veya gov.tr uzantılı eğitim ya da vakıf, sendika siteleri oldukça önemlidir. Bunların dışında Dropbox, İssuu, 4Shared gibi PDF siteleri de oldukça iyi birer bağlantı kaynakları olabilir.
Sosyal Medya Odaklı Backlink
Sosyal medya pazarlamacılığı ve sosyal imleme konusunda backlinklere sahip olmak için hemen herkesin birer profile sahip olduğu Facebook, Pinterest, Reddit, Google Plus, Twitter ya da LinkedIn gibi mecralar tercih edilebilir. Yine Youtube, Vimeo ya da Dailymotion gibi video paylaşım siteleri; sözlük formatında yayın yapan Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük ya da İnci Sözlük gibi siteler ile kaliteli ve daima güncel haber içeriğine sahip Hürriyet, Milliyet, Habertürk gibi siteler gün içerisinde binlerce kişinin tıkladığı kaliteli backlink alınabilecek kaynaklardır.
Site Dışı SEO Çalışmalarının Faydaları
Off page SEO çalışmasının görülmesi istenen ilk faydası elbette arama motoru sıralamalarında üst seviyelere çıkmaktır. Dolayısıyla yapılan kaliteli site dışı çalışmalar sayesinde SERP sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edilebilir. Bu da daha fazla kişiye ulaşma ve daha fazla potansiyel müşteriyi web sitenize çekme anlamına geldiği için organik trafik de artacaktır.
Site dışı SEO çalışmasının bir diğer faydası ise PR Rank elde etmektir. Bilindiği üzere Google, web sitelerinin kalitesi oranında onlara 0 ila 10 arasında bir puan verir. Page Rank olarak bilinen PR puan sistemi de direkt olarak SERP sonuçlarını etkileyen bir faktördür. Günümüzde etkin şekilde PR puanları kullanılmasa da, Google sıralama sonuçlarını etkileyen yüzlerce faktörden biri olarak halen belirtilir.
Doğal dış bağlantılar elde etmek de off page SEO çalışmalarının doğal bir sonucudur. Arama sonuçlarında üst sıralarda çıkan web siteleri için ziyaretçiler kendi sosyal medya hesaplarında ve diğer internet platformlarında paylaşımlarda bulunurlar. Bu da Search Console tarafından denetlendiğinde, web sitesine daha fazla dış bağlantı olarak geri döndüğünün görülebileceği anlamına gelir.
Site dışı SEO teknikleri sadece aramalarda sıranızın yükselmesini geliştiren taktiklerden ibaret değildir. Bundan ziyade sitenize ait stratejinizin etkinliğini anlamak için de önemli bir kriterdir. Online yetkinizin değişimlerini ve gelişimlerini görmek, diğer mecralar arasında bağlantılarınızın durumunu incelemek ve saygınlığınızı izlemek için her daim site dışı SEO faaliyetlerine önem vermek durumundasınız. Bunun için dilerseniz Alexa’ya ait Site Denetimi Aracını kullanabilirsiniz. Böylece siteniz ayda bir kaç kez taranacak ve site dışı SEO durumu hakkında raporlamalar sunacaktır. İlgili raporlar aynı zamanda bağlantı profilinize ait detaylar da içerdiğinden, sitenizi diğer rakipleriniz ile de karşılaştırabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!