Web sitem kaçıncı sırada sorusu birçok web sitesi sahibi veya organizatörünün aklına gelen ilk sorulardan biridir. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) açısından son derece önem taşıyan bu konu sitenin geliştirilip eksik hususların giderilmesiyle daha iyi ve istenilen sonuçlar getirebilir. Web siteleri hedef ve diğer anahtar kelimeler, cihaz türleri (masa üstü, mobil, tablet), farklı lokasyonlar gibi birçok parametreye göre sıralanabilmektedir.
Web Sitem Kaçıncı Sırada Konumlanıyor?
En başta Google içinde olmak üzere arama motoru optimizasyonu çalışmalarının arama motorlarında nasıl bir fayda verdiğinin ve sonuç getirdiğinin ortaya çıkarılması ve kapsamlı analizinin yapılabilmesi maksadıyla web sitesinin kaçıncı sırada olduğunu öğrenmek çok mühimdir ve büyük katkı sağlar. Arama motorları, web sitelerini belirli algoritmalar kapsamında değerlendirmekte ve sıralamaya yerleştirmektedir. Bu sıralamada üst sıralarda olmak, web sitesinin hem çok daha fazla ziyaretçiye açılmasını hem de dijital pazarlama alanında daha fazla ciro elde etmesini sağlar.
Google Sıra Bulucu
Web sitesinin Google arama motorundaki sıralama pozisyonunu göstermeye Google Sıra Bulucu aracılık etmektedir. Google Sıra Bulucu marifetiyle güncel aramalarda web sitem kaçıncı sırada olduğu öğrenilebilmektedir. Google Sıra Bulucu ile yapılabilecekler şu şekildedir:
- Sayfanın Google aramalarında kaçıncı sırada olduğu,
- Sayfada yer alan anahtar kelime nezdinde sıralamanın ne olduğu,
- Web sitesinin arama sonuçlarında daha iyi sıralama elde edebilmesi için hangi anahtar kelimelerin kullanılması gerektiği, hangi anahtar kelimelerin başarısız sonuçlar verdiği,
- Google Sıra Bulucu ile sınırsız sayıda sorgulamanın gerçekleştirilebileceğidir.
Rank Tracker
Sıralama takip araçları ya da rank tracker denilen platformlar, Google tarafından yapılan sıralamada kaçıncı sırada olunduğunu öğrenmek amacıyla kullanılan araç veya programlardır. Bu platformların kullanımı herhangi bir SEO eğitimi gerektirmemektedir. Takip etmek istenilen web sayfasının sıralamasında merak edilen kelime veya kelime gruplarını bilmek yeterli olmaktadır.
Sıralama takibi için kullanılabilecek araçlar bilgisayar programları, çevrim içi kullanılabilen araçlar ve sıra bulucu mobil uygulamalar şeklinde kategorize edilebilir. İnternet üzerinden birçok yolla ulaşılabilecek araç, program ve uygulamalar şunlardır:
1-Google Sıra Bulucu Bilgisayar Programları
Free Monitor for Google
SEO uzmanları ve web sitesi organizatörleri için üretilmiş olan ücretsiz bir programdır. Sitenin belirlenmiş olan kelimelerde ve ülkelere göre yapılmış olan aramalarda kaçıncı sırada olduğunu göstermektedir. Windows işletim sistemiyle uyumlu olan program, istenilen sayıda web sitesini ve kelimeyi eklemeye izin vermektedir.
Cuterank
Bilgisayara kurulabilen sıralama takip araçlarından birisi olan programın ücretsiz ve profesyonel versiyonları bulunmaktadır. Anahtar kelime veya site sayısı gibi hususlarda herhangi bir sınırlama kısıtı olmayan program, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarının da desteğini sağlamaktadır. Dünyada yer alan tüm Google arama motorlarında sıralama takibi yapabilecek Cuterank programı ülkemizde de kullanılabilmektedir.
Rankerizer
Masaüstü anahtar kelime sıralama bulucu programlardan biridir. Ücretsiz ve hızlı bir program olan Rankerizer, Google’ın yanı sıra Yahoo ve Bing gibi arama motorlarında sıralama takibi yapmak için kullanılabilmektedir.
2-Çevrim İçi Araçlar
Site sıralama takibi ve anahtar kelime sıralama takibi yapılabilecek çevrim içi araçlar şunlardır:
Ahrefs
Ahrefs, 2017 yılından beri web sitesinin hangi kelimelerde hangi sırada olduğunun takip edilebileceği kullanışlı ve başarılı bir araçtır. Araç, uygun miktarda anahtar kelimenin takip edilmesini sağlamaktadır. Araç; bağlantı araştırması, içerik analizi, rakip analizi gibi konularda da hizmet vermektedir. Dijital pazarlama uzmanları ve SEO uzmanlarınca en fazla kullanılan araçlardan biri olup sıralama takip hususundaki gereksinimleri karşılamaktadır.
Allorank
Google arama motoru için 2010 yılında oluşturulan bir konumlandırma izleme aracıdır. Kullanışlı bir araç olup ücretli ve ücretsiz kullanım seçenekleri mevcuttur.
Colibri Rank Tracker
Ücretsiz olarak üye olunup sonrasında anahtar kelimeler için sıralama takip ve analizi yapılabilecek bir araçtır. İstenilen platformdan rahatlıkla sisteme erişilip arama motorlarındaki durum takip edilebilmektedir. Sıralama değişiklikleri, e-mail yoluyla kullanıcılara bildirilmektedir.
Scriptalicious
Herhangi bir üyelik ya da e-mail kaydı gerekmeksizin anahtar kelime pozisyon bulma aracı olarak kullanılabilmektedir.
Seomoz Rank Tracker
Ülke merkezli sonuçların yanı sıra lokal sonuçlara ulaşmaya izin veren bir araçtır. Geçmişe yönelik sıralama takibi de yapılmasını sağlayan araç ücretli olarak kullanılmakta olup doğru sonuçlar vermesiyle bilinmektedir.
Serps.com
Ücretsiz, hızlı ve kullanışlı bir sıralama takip aracıdır. Öne çıkan özelliği, şehir seçimi yapılarak sorgulama yapılabilmesidir. Ayrıca mobil aygıtlardaki sıralama ve masaüstü sıralama ayrı ayrı raporlanabilmektedir.
Vacval
Google Türkiye desteği olmayan bir google sıralama bulucudur. Diğer Google sıralama takipleri için kullanılabilir.
Whatsmyserp
İstenilen ülkenin arama motorlarında sıralama çalışması yapılabilmesini sağlayan site, ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir. Anahtar kelime durum değişikliklerini gösteren araç, grafik şeklinde site geçmişini görmeyi ve hangi sitenin hangi sırada bulunduğunu kontrol edebilmeyi sağlamaktadır.
Ayrıca Keyrow ve Web SEO Analytics gibi araçlar da sıralama takibi hususunda kullanılabilecek çevrim içi araçlar arasında bulunmaktadır.
3-Mobil Uygulamalar
Akıllı telefonlarda web sitelerinin sıralamalarını takip etmek isteyen birçok web sitesi sahibi ya da organizatörü bulunmaktadır. Android ya da iOS yüklü aygıtlarda bazı mobil uygulamalar vasıtasıyla site sıralama takibi ve anahtar kelime sıralama takibi yapılabilmektedir. Bunlar:
-Pro Rank Tracker
-Seo Edge (iOS yüklü mobil aygıtlar ve iPhone telefonlar için)
-Seo Serp App
-Serp Mojo
-Pro Rank Tracker
SEO hizmeti veren firmaların çoklukla rağbet ettiği bir uygulamadır. Hizmet verilen her site için alt hesaplar oluşturulup bu alt hesaplar yoluyla her SEO hizmeti alan şirket yalnızca kendi sitelerine yönelik aylık, haftalık ve günlük sıralama gelişimlerini takip edebilmektedir. Uygulama içerisinde, arama sonuçlarında uygulamaya eklenen anahtar kelimelerin başlangıçtaki sıralaması ve gelinen en üst sıralama pozisyonu gibi alt tablolar da bulunmaktadır. Ayrıca anahtar kelime önerileri de sunmakta olan uygulama vasıtasıyla lokasyonlara özgü sorgulamalar da gerçekleştirilebilmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!