Google tarafından yapılan çalışmalar göstermektedir ki kullanıcıların web sitelerinin açılması konusunda hiç sabrı yok. Bu nedenle WordPress hız optimizasyonu konusu önemli hale geliyor. Çünkü ziyaretçilerin neredeyse %57’si, eğer bir web sitesi 3 saniye ve daha kısada yüklenmiyorsa, sayfaların yüklemesini beklemeden siteyi direkt kapatıyorlar. Hatta yapılan istatistiklere göre yavaş siteden hemen çıkan 10 kişiden 8’i bir daha o siteye uğramıyor; 8 kişiden 3’ü ise kötü deneyimlerini başkaları ile paylaşma potansiyeline sahip oluyor. En önemlisi de site hız performansı ile ilgili sorunlar site gelirini %10 oranında etkiliyor!
WordPress Hız Optimizasyonu Kriterleri
Kullanıcı deneyiminin SEO açısından ne denli önemli olduğu göz önünde tutulursa, sitenizi WordPress optimizasyon çalışmaları sonrası 2 saniyeye düşürürseniz SEO puanınız da olumlu yönde etkilenecektir. Bir kaç detay ile sitenizi nasıl hızlandırabileceğinizi, dolayısıyla SEO puanınızı da nasıl artırabileceğinizi anlatalım.
WordPress Site Hızınızı Test Edin
Genellikle yeni bir WordPress sitesi sahibi olanlar sitelerinde bir sorun olmadığını düşünmektedirler. Çünkü kullanılan tarayıcılar çok sık ziyaret edilen web sitelerini önbellekte saklar ve daha adresi yazmaya başladığınız andan itibaren otomatik olarak karşınıza çıkarır. Onay verdiğiniz anda da site yüklenecektir. Ancak web sitenizi ilk defa tıklayacak olan bir kullanıcı için aynı şeyler geçerli olmayabilir. Hatta farklı coğrafi bölgelerden bağlananlar dahi farklı site açılış hızı deneyimi yaşarlar. Bu nedenle web sitenize ait hız değerlerini objektif olarak değerlendirmeniz gerekecektir. Bunu da Gmetrix ile ücretsiz şekilde yapabilirsiniz.
Hız testini tamamladıktan sonra çıkan sonuca göre site hızlandırma işlemlerini yapmanız ya da yapmamanız gerektiğini görebileceksiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi açılış hızının en az 2,9 saniyeye düşmesi gereklidir. Ancak sonuç ekranında 2 saniye gibi bir değer görüyorsanız, sitenizin hızlı olduğuna kanaat getirebilirsiniz.
Eğer sonuç ekranında ortalamadan daha fazla bir süre görüyorsanız, site hızınızı düşüren etmenleri tespit edip çözümlemeniz gereklidir. Web sitenizi nelerin yavaşlattığını gelin kısaca açıklayalım:
a – WordPress Yapılandırma
Eğer WordPress siteniz önbelleğe alınmış sayfaları açamıyorsa, sunucunuzda aşırı yükleme oluşmuş demektir. Bu da ilk önce sitenizin yavaşlamasına, eğer sorun devam ederse de çökmesine neden olur.
b – Web Hosting
WordPress sunucunuz düzgün şekilde yapılandırılmamışsa, sitenizin hızının yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle daha site kurulum aşamasında hosting alımına karar verdiğiniz anda, site hızı konusunda hostingin size sunduğu imkanları iyi değerlendirmeniz gereklidir.
c – Kötü Eklentilerin Varlığı
Eğer kötü kodlanmış eklentileri WordPress sitenizde barındırıyorsanız, web sitenizin hızının düşmesi muhtemel bir durumdur.
d – Dış Komut Dosyaları
WordPress sitenizde yazı tipi yükleyiciler ile reklamlar varsa, site performansı önemli ölçüde düşecektir. Özellikle reklamların varlığı ve boyutlarının site hızının düşmesi üzerinde en az %20 etkili olduğu bilinmektedir.
e – Sayfaların Boyutları
Sitenizi yapılandırırken kullandığınız temalar bu konuda optimize edildiklerini iddia etse de kendi içlerinde anımsatıcıları mevcut olduğundan sayfa boyutunu artırırlar. Dolayısıyla sayfa boyutu ne kadar büyük olursa, site hızı da o oranda düşecektir.
Artık sitenizin hızını nelerin düşürdüğünü anladıysak, şimdi de sitenizi hızlandırabileceğiniz yöntemlere göz atalım:
1 – Kaliteli Hosting Seçimi
WordPress tabanlı web sitesine sahipseniz kullandığınız hostinge ait hız, sitenizin hızında da önemli rol oynar. Piyasada bir çok hosting seçeneği olsa da, sırf daha ucuz diye sadece hız değil, size bir çok açıdan sorun yaşatabilecek temeli olmayan firmalar ile çalışmanız tavsiye edilmez.
2 – Hızlı Tema Kullanmak ve Gereksiz Eklentileri Kaldırmak
Daha modern ve kullanışlı görünüm için web sitenize bazı eklentiler eklemek isteyebilirsiniz. Zaten temelde de WordPress bu tip eklenti ve temalar aracılığı ile kurgulanır. Ancak bazı eklentiler, kendisinden önce eklenen diğer bir eklentinin işlevselliğini kısıtlayabilir. Bu da zamanla bir çok eklenti ve temanın aslında kullanılmadan sitenizde yer alması demektir. Bu nedenle WordPress hız optimizasyonu yaparken gereksiz tüm eklenti ve temaları kaldırmak ya da ileride kullanma ihtimalinizi düşünüyorsanız, en azından devre dışı bırakmanız gereklidir.
3 – Gzip Sıkıştırma Kullanmak
Web sitesine ait HTML kodlarını neredeyse %80 oranında sıkıştırabilen Gzippy sayesinde web sitenizin hızını oldukça artırabilirsiniz. Temelde bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiğinde sadece sunucu üzerindeki kaynaklar gösterilir. Bu da kaynaklar ne kadar büyük olursa, o oranda yükleme zamanı anlamına geleceğinden site hızınız düşecektir.
4 – Görselleri Optimize Etmek
Tabii ki de kaliteli ve içerik ile ilgili görseller kullanmak her ne kadar sitenizi güzel göstererek trafiğin artmasını sağlasa da, bu görsellerin optimize edilmemesi arama motorları tarafından onaylanmayan bir durumdur. Ayrıca optimizasyonu sağlanmayan görseller sayfa yüklenmesini de geciktireceğinden site hızını düşürecektir.
Görsellerinizi direkt olarak içerik içine eklerseniz 3 ila 4 megabayt hacim kullanmış olursunuz ki bu da çok büyük bir rakamdır. Bunun için WordPress sitelerde kolayca kullanabileceğiniz imagecompressor.com adlı siteden destek alabilirsiniz. Ayrıca daha önceden yüklediğiniz görselleriniz varsa onların da optimize edilmesi için eklenti kullanabilirsiniz.
5 – Çok Uzun İçerikleri Bir Kaç Sayfaya Bölmek
WordPress hız optimizasyonu için yapılacak işlemlerden biri de çok uzun olan içeriklerinizi bir kaç sayfaya bölmektir. Daha sonra dilerseniz ayrı sayfalar halinde tek tek de görüntüleyebilirsiniz. Bir kaç sayfaya bölme işlemi ayrıca kullanıcı yorumlarının da yüklenmesini kolaylaştıracaktır. Nihayetinde site hızınız artmış olur.
6 – PHP Versiyonunu Yükseltmek
Site hızlandırma açısından en etkili yöntemlerden biri de PHP versiyonunu yükseltmekten geçmektedir. Az bilinen ama en etkili yollardan biri olan versiyon yükseltmesi ilk başlarda kabul edilemez gibi gelse de, versiyon yükseltince WordPress’in performansı neredeyse 2 katı artacaktır. Örneğin, PHP 7’ye yükselen bir sitenin saniyede işleyebileceğiniz istek %112′ artmış demektir. Yine artan versiyon ile birlikte artan bellek optimizasyonu da %50’ye varan bir performans artışı anlamına gelir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek şey versiyon yükseltme ile birlikte geriye dönük uyumluluğun olup olmadığının denetlenmesidir. Yani versiyon yükseltince bir takım tema ve eklentileri kullanamaz olabilirsiniz. Sitenizde böyle tema ve eklentilerin olup olmadığını PHP Compatiblity Checker aracını kullanarak görebilirsiniz.
7 – Daha Hızlı Slider Eklentileri Kullanmak
Web sitelerinin mobil uyumluluğunun olmazsa olmaz bir durum olduğunu bilmeyen kalmamıştır herhalde. Öyle ki Google istatistiklerine göre her gün yapılan aramaların yarısına yakını mobil cihazlardan gerçekleşmektedir. Hal böyle olunca site hızlandırma işlemlerinin aynı şekilde WordPress mobil hızlandırma konusu içinde de değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun için de en önemli çalışma tabii ki slider eklentileri ile ilgili olanlar.
Yaygın web tasarım ögelerinden biri olan slider eklentileri doğru şekilde optimize edilmiş olsalar da mobilde görünmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Web sayfasının hız optimizasyonu açısından dilerseniz performans ve özellik bakımından daha uygun olan WordPress slider eklentilerini kullanabilirsiniz.
Mobil hız değerlerinin artırılması için dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da kullanılmayan Javascript dosyalarıdır. Bu nedenle kullanılmayan etiketleri kaldırarak, dilerseniz Lazy Load eklentileri ile görsellere ait yüklemeleri erteleyebilirsiniz. Ancak temelde ne kadar az eklenti o kadar çok hız mantığı unutulmamalı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!