Basit bir içerik yönetim sistemi olan WordPress nasıl kullanılır denildiğinde karmaşık olmayan bir içerik mekanizması akla gelmelidir. İlk defa bu tarz işlerle haşır neşir olanlar açısından da öğrenmesi son derece kolay ve herhangi bir deneyim gerektirmeyen bir programdır. Basit bir şekilde kullanılabilmesinin yanında kolay bir şekilde kurulabilmektedir. WordPress’in ilk çıktığı 2001 yılından günümüze kadar kullanımı günden güne artmış ve yaygın kullanım oranı arttıkça da wordpress daha da kullanışlı bir hale getirilmek maksadıyla sürekli geliştirilmiş ve hala da geliştirilmeye devam etmektedir.
WordPress nasıl kullanılır?
WordPress, yalnızca makale ya da blog yazma ve düzenleme aracı olmayıp her türlü içeriğe yön verilebilecek düzeyde bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde web site sahipleri, blog sahipleri kısacası içerik yöneten tüm kullanıcılar kolaylıkla içeriklerine ulaşabilmekte, istedikleri şekli vermekte ve istedikleri tema desteğini kolayca alabilmektedirler. WordPress kendini kullanıcının şekillendirmesine bırakmış özgür bir kreatif platform da denilebilir. Menüsünde sunmuş olduğu birçok seçenek sayesinde kullanışlılık da çok öne çıkmaktadır.
Kullanımına geçecek olunursa WordPress, en temel bilinen ofis programlarına benzer bir kullanıma sahiptir. Başlık en üstte yer almakta içerik başlığın altına yazılmaktadır. Arayüzün sağ kısmında yer alan menü sayesinde istenilene kısa sürede ulaşılıp sağda yer alan buton sayesinde yazılan içerik anında ve istenildiği kadar kaydedilebilmektedir. İçerikler kullanıcı isteğine göre rahatça şekillendirilmekte ve istenilen boyutlara getirilebilmektedir.
WordPress Hosting seçimi
Web Hosting veya Barındırma, bir internet sitesinde yayımlanması istenilen içeriklerin internet kullanıcıları tarafından erişilebilecek bir bilgisayarda kayıtlı tutulmasıdır. Barındırma hizmeti veren sunucu, web sitesinde bulundurulması istenen içeriğin yüklendiği kısım aynı zamanda web sayfasının arka yüzüdür.
Sitede yayımlanmak istenen dosyaların; site yayımına özel olarak üretilen, internete çok hızlı bir şekilde bağlantı gerçekleştiren ve eş zamanlı olarak yüzlerce kullanıcıya hizmet verebilecek bir sunucuda (bilgisayarda) saklanması gerekir. Yayımlanması istenilen dosyaları internet kullanıcılarının erişimine sunan ve saklayan bilgisayarlara web sunucusu; söz konusu veri saklama ve yayımlama işlemine de barındırma hizmeti denmektedir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma bulunmakta olup her firmanın uygun olabilecek tarzda hosting paketleri mevcuttur. Eğer içerik altyapısı olarak WordPress kullanılmaya karar verildiyse kendini bu alanda kanıtlamış ve referans olabilecek bir hosting firmasından hizmet satın almak gerekmektedir. WordPress Hosting seçimi yapılmadan önce hitap edilmek istenen hedef kitlenin hangi konumda olacağı dikkate alınmalıdır. Eğer hedef kitlenin bulunduğu ülkedeki bir hosting firması seçilmezse sunucuya ulaşma hızı mesafeye göre artacağından site ziyaretçisinin sunucuya ulaşma hızı yavaşlayacaktır. Bu durumda kimse sitesinin yüklenme hızının düşük olmasını istemeyeceğinden öncelikle hedef kitlenin kim olacağına karar verilmeli ona göre sunucuları o ülkede bulunan bir web hosting firması seçilmelidir.
WordPress Kurulumu
WordPress Kurulumu temel olarak 4 farklı şekilde yapılabilmektedir:
- Deluxe WordPress Hosting kurulum
- Web Hosting cPanel ile otomatik kurulum
- Web Hosting cPanel ile manuel kurulum
- FTP ile WordPress kurulumu şeklindedir.
Bu kadar farklı yöntemin olmasının sebebi WordPress’in açık kaynak koduna sahip olmasıdır. İlk 2 maddede sayılan kurulumlar otomatik olup yalnızca uygulanmasında farklılıklar bulunmaktadır. Veri tabanı ve veri tabanı kullanıcısı oluşturulmadan birkaç adımda kurulum tamamlanabilmektedir. Sonraki iki maddede ise manuel kurulumlar yapılmaktadır ve işleyiş olarak aynı işlemler yapılıyor olsa da kurulum ortamları açısından (cPanel – FTP) farklılıklar bulunmaktadır. Manuel kurulumu tercih etme sebebi, açık kaynak olarak erişilen WordPress kodlarında değişiklik yapılıp sunucuya atılmak istenmesi olmaktadır. Örneğin WordPress dosyalarıyla otomatik olarak gelen eklentiler ya da yine WordPress dosyaları ile gelen temalar sunucuya atılmadan önce silinebilmektedir. Kurulum için öncelikle domain (alan adı) ve hosting (barındırma hizmeti)’e gereksinim duyulacaktır. Ayrıca DNS ayarlarının yapılmış olması da önemli bir husustur.
Web sitesi kurma
WordPress sayesinde herhangi bir yazılım bilgisine sahip olunmadan uygulama üzerine entegre edilmiş olan pek çok sayıdaki eklenti kullanılarak çok hızlı bir şekilde yalnızca blog değil, e-ticaret veya sosyal medya platformu haline getirilebilen bir web sitesi kurma imkânı bulunmaktadır. WordPress site kurma işlemi hiçbir kod bilgisine veya alanla ilgili yazılım bilgisine sahip olunmadan gerçekleştirilebilmektedir. Bu durumda WordPress kullanmanın basit Office araçlarını kullanmaktan bir farkının olmadığı net olarak anlaşılabilecektir.
WordPress site kurma aşamaları şu şekildedir:
- Öncelikle web hosting ve domain alınmalıdır.
- Alınan bu domain ve web hosting üzerine ücretsiz WordPress altyapısı kurulmalıdır.
- Ne tür bir site kurulmak istendiğine göre o sitenin hedef kitlesine hitap edecek tarzda bir tema bulunup WordPress üzerine kurulumu yapılmalıdır.
- En son aşamada tema ayarları ve tasarım yapılarak siteye son şekli verilir. Bu ayarlar yapılırken sitenin hangi alanda yapılmak istendiği göz önüne alınır.
Tüm bu aşamaların yerine getirilmesinden sonra üyelikli bir WordPress sitesi veya çevrimiçi bir mağaza işletilmekte ise kullanıcıların çoğu giriş sayfasını sıklıkla görür. Varsayılan WordPress giriş sayfasını özelleştirmek daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaya imkân tanır.
Sitenin giriş sayfası varsayılan olarak WordPress markasını ve logosunu göstermektedir. Ancak web sitesi kullanıcıların kayıt olmasına ve giriş yapmasına izin veriyorsa özel bir giriş sayfası daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunacaktır. Belirli bir logo ve tasarım kullanmak, kullanıcıların daha güvenilir hissetmesini sağlamaktadır. Ayrıca varsayılan WordPress giriş ekranı özelliksiz bir giriş formundan başka bir şey değildir. Halbuki özel bir WordPress giriş sayfası oluşturularak çeşitli tanıtımlar yapma imkânı elde edilebilir.
Web sitesi tasarımı
Web sitesinin hangi alanda kurulacağına karar verildikten sonra içerik ekleme aşaması gelmektedir. Girilecek içeriklerin türü, web sitesi için düşünülen ve planlanan hedefler doğrultusunda değişmektedir. Bu içerikler doğrultusunda web sitesi tasarımı yapılmaktadır. Web sitesi tasarımı doğrultusunda birçok alternatifli tema seçimi bulunmaktadır.
Tema, bir web sitesindeki tasarımın niteliğini belirtir. Bir başka deyişle tema, web site düzenleyenlerce sitenin nasıl görüleceğinin tespit edilmesidir. Web sitesi kurulumunda profesyonel ekiplerce hazırlanmış tema tasarımları ve kalıpları bulunmaktadır. Web site düzenleyicileri; ziyaretçilerin ilgisini çekebilmek, ziyaretçilerin site içerisinde eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlamak ve siteyi daha kullanışlı bir hale getirmek için site temalarına başvururlar.
Web sitesi sahipleri, WordPress giriş sayfasını farklı tarz ve teknikler kullanarak kişiselleştirebilirler. Kimileri web sitelerinin tema ve renklerini kullanan özel bir giriş sayfası oluştururken kimileri de özel bir arka plan, değişik renk çeşitleri ve özgün logolar ekleyerek varsayılan giriş sayfasını değiştirmektedir. İstenildiği takdirde tema hususunda profesyonel yardım alınabilecek tarzda uygulama ve programlar da mevcuttur.
Günümüzde Dünya üzerinde wordpress alt yapısı için oluşturulmuş birbirinden farklı 15.000 üzerinde WordPress tema mevcuttur ve bu tema sayısı da her geçen gün artmaktadır. Spesifik olarak web sitesi hangi sektöre yönelikse o yönde bir tema belirlemek mantıklı olacaktır. Çünkü her temanın yönetim paneli birbirinden farklıdır. Her temada seçilen alan doğrultusunda çeşitli ayarlar yapılabilmekte ve o ayarların yapıldığı yerler farklılık gösterebilmektedir. Tema konusunda web sitesinin konusu doğrultusunda seçilen temaya yönelik ayarlar başkaca hiçbir kodlamaya ihtiyaç duyulmadan tema yönetim panelinden yapılacak seçimlerle oluşturulmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!