WordPress tabanlı kullanılan platformlarda SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) konusunda kapsamlı rehberlik hizmeti verebilecek birçok WordPress SEO argümanı akla gelmektedir. SEO vasıtasıyla ilgili trafiği siteye çekebilmek için bu programlardan yararlanılabilir.
1. WordPress SEO Rehberi
2. WordPress Seo Nedir?
3. WordPress için SEO nasıl yapılır?
10. WordPress SEO eklentileri kullanımı
- 11. Yoast Seo
- 12. All In Seo Pack
- 13. The SEO Framework
- 14. SEO Squirrly
- 15. W3 Total Cache
- 16. Google XML Sitemaps
- 17. Google Analytics by MonsterInsights
SEO, Google başta olmak üzere arama motorlarında web sitesinin trafik hacmini ve kalitesini arttırma işlemidir. SEO işlemi birçok aşamadan oluşup ve sürekli olarak geliştirilmesi gereken bir süreçtir. Devamlılık, özveri ve sabır ister. WordPress açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olup html bilgisine sahip olunmasa dahi site yapılandırma, yayınlama ve yönetme alanlarında fazlasıyla kullanışlı bir platformdur. WordPress denildiğinde akla genellikle ilk olarak blog ve buna benzer yapıdaki siteler gelmektedir.
WordPress SEO Rehberi
WordPress SEO rehberi konusunda yapılması gereken ilk tespit WordPress’in SEO alanında öne çıkmak için tek başına yeterli bir platform olmadığıdır. WordPress, SEO dostu bir platform olup beklenilen ve sık tercih edilen SEO faaliyetlerini kendiliğinden yerine getirmektedir. Bu da birçok firmanın, sitenin ve uygulayıcının WordPress’i seçmesindeki temel etkendir. SEO uygulamalarını harfiyen yerine getiren WordPress son derece kapsamlı bir yardımcıdır.
WordPress SEO nedir denildiğinde WordPress tabanlı bir platformun SEO uyumlu hale getirilmesi hususudur denilebilir. Bu da WordPress SEO alanında yapılacak tüm çalışmaları akla getirir.
WordPress SEO Nasıl Yapılır?
WordPress için SEO nasıl yapılır diye düşünüldüğünde bunun farklı ancak aynı amaca hizmet edecek türden birçok yolu bulunmaktadır. Belli aşamalar doğrultusunda WordPress SEO çalışmaları yapılabilir. Bu aşamalar şu şekilde sıralanabilir:
Web sitesinin hızı ve performansı
Arama motorlarının ilk olarak dikkat ettiği konuların başında sitenin açılış hızı gelmektedir. İndeksleme yapılırken performans bakımından istenilen seviyenin altında olan sitelere negatif puan verilerek yapılan aramalarda daha sonraki sayfalarda çıkması sağlanmaktadır. Kullanıcıların siteden hemen çıkma oranlarına bakıldığında yavaş açılan sitelerden ayrılma oranlarının daha yüksek olduğu rahatlıkla görülmektedir. Bu yüzden web sitesinin açılış hızı önemli bir başlangıç aşamasıdır.
WordPress sitelerin performansını arttırmak için yerine getirilmesi gereken maddeler, kodları küçültmek için önbellek eklentisi kullanmak ve sitede bulunan görselleri optimize etmek için yine eklentilerden faydalanmaktır.
SEO eksenli bir tema
SEO eksenli bir tema seçimi, WordPress SEO alanında site hızı ve performansı arttırıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken önemli bir fonksiyondur. Tarayıcıyla uyumlu temalar seçmek, web sitesini sıralamada ve kullanıcı deneyiminde ön plana çıkaracaktır. Günümüzde mobil cihazlardan web sitelerinin ziyaret edilme oranı arttığından tema seçerken mobil uyumlu olmasına da ayrıyeten dikkat etmek gerekmektedir. WordPress’te SEO uyumlu temalar için dikkat edilecek hususlar mobil uyumlu ve karmaşık olmayan temaların seçimidir.
SSL eklenmesi
WordPress tabanlı bir sitenin arama motorları tarafından önemsenen SSL (Secure Sockets Layer) denilen sertifikaya sahip olması gerekir. SSL Sertifikası, site ile ziyaretçiler arasında güvenli veri alışverişini sağlamaktadır. SSL sertifikası bulunan sitelerde veriler şifrelenerek iletildiğinden kötü amaçlı kullanımlara kapatılmaktadır. Her türlü bilgi güvenli bir şekilde siteye girilebilmektedir. SSL sertifikası, kullanıcı güveninin sağlanmasının yanı sıra arama motorları tarafından da olumlu değerlendirilecek bir durumdur ve sertifikası olan siteler güvenli olarak görülüp öne çıkarılmaktadır.
SEO dostu bağlantı kullanılması
Url sitede bulunan yazıların, sayfaların, görsellerin isim yönünden adres uzantılarıdır. SEO dostu Url’ler WordPress SEO çalışmasının çok önemli bir parçasıdır. Arama motorları kelime eksenli tavsiyelerde bulunurken sitelerdeki Url’leri tarar. Anahtar kelimeleri en çok barındıran siteyi eşleştirmekte ve öncelikle o siteleri kullanıcıya sunmaktadırlar.
WordPress SEO dostu bağlantı yapısı oluşturabilmek maksadıyla site Url’lerini düzenlerken WordPress panelinden Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar seçimini yapmak gerekir. Yazı ismi butonu seçildikten sonra “Değişiklikleri Kaydet” seçeneğine tıklanmalıdır. Böylece sayfa başlıkları otomatik olarak Url’ye çevrilebilir. Örneğin “Uzman rehber SEO” diye bir sayfa ya da yazı eklenildiğinde Url otomatik olarak www.alanadi.com/uzman-rehber-seo şeklinde olacaktır. Sayfa açıklaması ile Url’ler uyumlu olmalı ve karmaşık Url yapısı olmaması en çok dikkat edilmesi gereken konulardandır.
Google araçları
SEO çalışmalarını analiz etmek, çözümlemek, iyileştirmek, takip etmek ve yapılan çalışmaları güçlendirmek için kullanılabilecek birçok Google aracı bulunmaktadır. Bunlar:
1.Google Ads
2.Google Alerts
3.Google Analytics
4.Google Search Console
5.PageSpeed Insights’tır.
Orijinal ve kaliteli içerikler
Kaliteli ve özgün içerikler tercih edilmelidir. Arama motorları kopya olan içerikleri tespit edip web sitesini ona göre değerlendirmeye almaktadır. Girilen içeriklerin kategorize edilmesi de hem ziyaretçiye kolaylık sağlamakta hem de SEO açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Doğru etiket kullanımı ve kategorize seçimiyle site arama motorları tarafından indekslenebilir bir hale getirilebilir. Ayrıca ilişkili site içi bağlantı da ziyaretçinin hemen siteden ayrılmasını önler. Bu bağlantılar, sayfa görüntülenme sayısını attırarak sitenin arama motorunda üst sıralara tırmanmasını sağlar. Ayrıca blog yazarları siteye davet edilerek blog yazıların takipçisi olan ziyaretçiler de siteye çekilebilir.
WordPress SEO eklentileri kullanımı
En iyi WordPress SEO eklentisi kullanılarak WordPress tabanlı sitelerin SEO ayarları hızlı ve eksiksiz bir biçimde yapılabilir. Bu eklentilerinden bazıları şunlardır:
Yoast SEO
Anahtar kelime optimizasyonu, web sayfalarının Google arama sonuçlarında nasıl gözükeceğine dair ön izleme, okunabilirlik kontrolü, Gutenberg editörü ve devamlı güncelleme hizmetleri sunmaktadır.
All in One SEO Pack
Site haritası ve Google Analytics entegrasyonu, kötü botları engelleyici ile web sitesini yavaşlatabilecek tehlikeli botları engelleme, kanonik url fonksiyonu, kolay meta etiket otomasyonu, belli özelliklere sahip ve kişiselleştirilmiş ayarlar hizmetlerini sunmaktadır.
The SEO Framework
Gizli mod desteği, AMP (Accelerated Mobile Pages) eklenti entegrasyonu, spam yorumları izleme, web sitesinin SEO analizi, yerel SEO ayarları gibi hizmetleri bulunmaktadır.
SEO Squirrly
Eş zamanlı olarak çalışır ve önemli tavsiyelerde bulunur. Diğer eklentilerle uyumlu olup web sitesinin performansına ve odak anahtar kelimelere yönelik atılan tweetler üzerine haftalık rapor vermektedir.
W3 Total Cache
Web sitesi ne kadar hızlı yüklenirse o kadar yüksek sıralamaya sahip olacaktır. Web sitesinin önbellek işlemleri ve CDN (Content Delivery Network) denilen içerik dağıtım entegrasyonu vb. gibi konularla ilgilenir. Sonuç olarak sunucuya ve veri tabanına yollanan veri sayısı azalmakta ve web sitesinin yüklenme süresi hızlanmaktadır.
Google XML Sitemaps
Bu SEO eklentisi web sitesi için otomatik olarak XML site haritaları oluşturur ve her güncelleme sonunda arama motorlarını bilgilendirir. Sayfaların yapılarını iyileştirir, böylece WordPress tabanlı site daha kolay bulunur. Google bu eklentiyi birçok ortam içeriğine, geniş arşive sahip olan büyük web sitelerine ve çok sayıda iç bağlantıya sahip olmayan yeni web sitelerine önermektedir. Bütün web sitelerinin eklentiden fayda gördüğü söylenebilir. Ayrıca bu WordPress SEO eklentisi web sitesini de yavaşlatmaz.
Google Analytics by MonsterInsights
Analitik analizlere ilişkin bir SEO eklentisidir. Google Analytics verilerine WordPress kontrol paneli vasıtasıyla direkt erişilebilir. Ziyaretçilerin cihazları, cinsiyetleri, menşeleri, yaşları ve daha birçok bilgiyi gösterebilir. Web sitesi için veri odaklı kararlar vermek istenilmesi halinde baya kullanışlıdır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!