Coğrafi sonuç göstererek her türlü arama yapılmasına yerel arama adı verilir. İşte bu yerel aramalardan daha fazla sonucu kendi web sitenize çekmek için sitenizi optimize etme sürecine de “yerel SEO” adı verilmektedir. Eğer yerel bir işletme sahibiyseniz ya da belirli bir bölge için çevrimiçi pazarlama yapıyorsanız, o coğrafi alana ait aramaların sonuçlarında sıralamaya girmenin ne denli önemli olduğunu fark etmişsiniz demektir. Bu nedenle bölgesel SEO çalışmaları, diğer SEO stratejilerinden çok farklıdır, çünkü yerel aramalara ait arama motoru sonuçları diğer parametrelerden daha hızlı değişmektedir.
Yerel Seo (Local Seo Nedir)?
Arama motorlarının yaptığı istatistiklere göre, Google üzerinden yapılan aramaların 50’ye yakın bir kısmı yerel aramalara sahiptir. Öyle ki kullanıcılar herhangi bir lokasyona gitmeden önce o bölgedeki işletmeler ve coğrafi alanın koşulları üzerinde arama yapmaktadırlar. Ancak buna karşın yerel işletmelerin halen %60’ya yakının Google My Business üzerinde kayıt yaptırmadığı bilindiğinden, aslında kaçırılan müşteri potansiyelinin ne denli fazla olduğu da aşikar! Yine de Amerika’da yapılan bir başka araştırmaya göre Google’ın şu andaki pazar payının %90’lara çıktığı belirlenmiştir. Bu nedenle Google üzerinde local SEO çalışmaları yapmak ve işletmelerin web sitelerinin optimizasyonu günümüzde halen büyük önem taşımaktadır.
Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Local (yerel) seo nedir, local seo nasıl yapılır
Google My Business Kaydı
Yerel SEO çalışmaları için aslında ilk olarak tamamlanması gereken süreç, Google My Business olarak bilinen Google Benim İşletmem kaydının mutlaka yapılmasıdır. Bu kayıt yapılırken sayfalarınıza ait SEO uyumlu içeriklere mutlaka dikkat etmelisiniz. Yine işletme için doğru kategori seçilmesi, mümkün olduğunca çok fotoğraf yüklenmesi, işletmenize ait yerel telefon numarası, açılış saatiniz ve çalışma saatlerinizin eklenmesi ile müşteri yorumları gibi gerçek değerlendirmeler oldukça önem taşıyan etmenlerdendir.
Yerel SEO yapılan işletmeleri bir örnek ile açıklayacak olursak, Google’a “Kadıköy temizlik şirketi” yazarak aratmaya başlayabiliriz. İlk önce karşımıza çıkan reklamlar ile ilişkili sonuçlardır.
Daha sonra hemen alt kısımda Kadıköy haritası ve mobil uyumlu yerel paketler ile diğer organik sonuçlar yer alır. Buradaki en ilgili 3 yerel işletme bilgisinin olduğu alan “snack pack” olarak adlandırılır. İşte sıralamalarda local SEO çalışması yapılmış olan işletmelere ait bilgiler ve hizmet detaylarının yanı sıra adres, telefon, çalışma saatleri, yol tarifi gibi bilgiler gelişmiş arama sonuçlarına aittir ve ilk sıralarda kullanıcılara sunulur. Burada yer alan rekabet seviyesinin artması için işletmelerin her türlü değişime ayak uydurması ve gelişimleri takip etmesi gereklidir.
“Yerel SEO nedir?” sorusunu sorarak yola çıkan işletmelerin tüm yaptığı çalışmalara karşın ilk sırada yer almaları önemli değildir. Evet, yanlış duymadınız. Birinci sırada olmak ile üçüncü sırada olmanın farkını müşteri yorumları değiştirebilir. Biraz önceki örnek görsel üzerinden gidersek, birinci sırada “Aybars Temizlik” var iken, ilk 4 arasında alttaki “Temizlik Şirketi”nin kullanıcılardan tam not olarak 5,0 puana sahip olması, ziyaretçinin daha çok ilgisini çekecektir.
Name, Address ve Phone Number (NAP) Düzenlemesi
Arama motorlarına ait listeleme sonuçlarında web sitenize ait alan adı adresi ve telefon numarası bilgilerinin doğru ve güncel olmasına özen göstermeniz, yerel SEO çalışmaları kapsamında önemli olan diğer bir konudur. Bu bilgilerin girişlerini yaparken schama.org ile kullanılacak işaretlemeler belirlenir ve nihai kodlamalar web sitesine yerleştirilir. Örnek olarak aşağıdaki kodlar kullanılabilir. Sadece bold yazılmış olan yerleri değiştirip, kendi web sitenize uygun hale getirebilirsiniz.
<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
<p itemprop=”name”>şirket ismi</p>
<p itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
<p itemprop=”streetAddress”>açık adres</p>
<p itemprop=”addressLocality”>şehir</p>,
<p itemprop=”addressRegion”>bölge</p>
<p itemprop=”postalCode”>posta kodu</p.
<p itemprop=”telephone”>telefon numarası</p>
<meta itemprop=”latitude” content=”latitude” />
<meta itemprop=”longitude” content=”longitude” />
</div>
Yerel SEO İçin Anahtar Kelime Seçimi
Yerel SEO çalışmaları konusunda yapılacak önemli işlemlerden biri de anahtar kelime analizidir. İçeriklerinizde hangi anahtar kelimelerin kullanılacağınız saptamak için Ahrefs, Keyword Planner, Kw Finder gibi SEO araçları kullanılabilir. Eğer daha basit bir analiz isterseniz Google’ın anahtar kelime önerilerini de kullanabilirsiniz. Arama sayfasındaki çubuğa “temizlik şirketi” yazdığınızda açılan diğer kelimeleri de kullanmak oldukça işe yarar bir yöntem olacaktır.
Yerel SEO İçin Site İçi Optimizasyon İşlemleri
Bilindiği üzere sadece Google değil, Yahoo ve Bing gibi arama motorları da sıkça kullanılan web sitelerindendir. Bu nedenle sadece Google değil, bu arama motorlarında da local seo işlemlerinin yapılması gereklidir. Bunun için telefon, adres, mail, telefon numarası, çalışma saatleri ve ödeme yöntemleri ile işletmenize ait fotoğrafları Yahoo ve Bing’e eklemeyi unutmayın. Bu noktada Bing içim en fazla 9 adet fotoğraf ekleyebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Sayfa Başlığı ve Açıklaması
Web sitesine ait sayfalarda her bir başlığın birbirinden farklı ve kullanıcıya yeteri kadar bilgi veren yapıda olması gereklidir. Başlık konusunda en az 35, en fazla 70 karakter kullanılmalı ve anahtar kelimenin başlık içerisinde yer almasına özen gösterilmelidir. Başlık Etiketleri
Bir web sayfasında anahtar kelime optimizasyonu için en önemli kısımlar Url, Sayfa başlığı (title) ve açıklama (description) alanlarıdır. Bu aşamaların en sonunda ise Heading tagleri denilen başlık etiketleri yer alır. Başlık etiketleri için HTML kodlamaları yapılırken, H1 ve H6 kodları arasındaki kelimelerin punto olarak düzgün sıralanması gerekir. Yani H1 etiketi daha büyük, H6 etiketi en küçük puntoya sahip olmalıdır ki sayfa içerisinde görülebilsin.
Harita Bilgisi
Yerel SEO çalışmalarında mutlaka işletmenize ait konumu Google açılış sayfasına eklemelisiniz. Bunun için Google Map’te adres bilgilerinizin girişini yapın ve işletme konumuzu işaretleyin. Daha sonra size iletilecek olan harita kodunu sitenizin iletişim sayfasına entegre etmeniz gereklidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!